Historie

Ad.A. KLEIN Transporttechniek B.V.

Van ons begin in 1909 tot ons huidige sterke nationale en internationale netwerk ontleent Ad.A. KLEIN Transporttechniek B.V. zijn bestaansrecht aan de toewijding om kwaliteitsproducten en diensten te leveren tegen een competitieve prijs en met een scherpe focus op service en klanttevredenheid.

1909

Technisch Bureau van Ad. A. Klein' te Amsterdam werd in 1909 door de heer Ad.A. Klein opgericht als handelsbedrijf voor aambeeld en gereedschappen.

Ad.A. KLEIN 1909  Ad.A. KLEIN 1912

1915

In 1915 waarbij ten tijden van de eerste wereld oorlog leveringen vanuit Duitsland stagneren besluit men zelf een kleine fabriek te beginnen om aan de vraag van gereedschappen zoals frezen, tappen en ruimers te voldoen. De fabriek groeit tot een bezetting van 50 man en de handelstak en technische vertegenwoordiging tot 18 medewerkers. In deze periode brengt Ad.A. KLEIN zijn eerste catalogus uit met in de fabriek vervaardigde artikelen, waaronder nu ook hijsgereedschappen als sneltakels, loopkattten en wormwiellieren. Het bedrijf is op de eerste jaarbeursen in Utrecht (1917, 1918) dan ook zeer succesvol.

Jaarbeurs 1918

1921

Vanaf 1921 - 1924 word men als gevolg van stijgende loonkosten alsook aanbod en concurrentie vanuit het buitenland gedwongen de aandacht te verschuiven van productie naar de handel en advies. En bouwt men relaties op met gerenommeerde fabrieken in binnen en buitenland.

1934

In 1934 wordt voor oa. rolbanen contact gelegd met het de Süddeutche Wagon und Förderanlagen Fabriek (SWF) uit München. Dit is de oorsprong van de huidige SWF Krahntechnik vertegenwoordiging. Daarnaast wordt ook het programma voor draadsnijgereedschappen uitgebreid en legt men zich toe op verschillende bewerkingsmachines voor de metaal industrie.

1940 - 1945

Met de tweede wereld oorlog stagneren de werkzaamheden en moet het bedrijf na 1945 weer opgebouwd worden. Voor het uitbreiden van de activiteiten richt men zich ook op leveranciers in Engeland.

Ad.A. KLEIN 1944

na 1945

Tot en met 1951 wordt Technisch Bureau van Ad.A. Klein geleid door de oprichter, waarna in 1952 het bedrijf wordt overgedragen aan zijn zoons A.L. Klein en H.F.J. Klein.

1969

Met de ontwikkeling van het bedrijf wordt niet alleen het product assortiment voor gereedschappen uitgebreid maar ook vindt ook een verdere toelegging op kranen en hijswerktuigen plaats. In 1969 wordt naast onder andere handtakels en SWF staaldraad takels en kranen nu ook gestart met de import van HITACHI elektrische kettingtakels en componenten.

SWF 1969  SWF 1969 1  HITACHI 1969 

1980

In 1980 draagt de heer A.L. Klein zijn aandelen over aan zijn zoon de heer A. Klein die tevens wordt benoemd als directeur. De heer H.F.J. Klein draagt op dat moment eveneens zijn aandelen over aan zijn zoon de heer H.P. Klein, die in 1983 mede directeur zal worden. Vanaf 1983 heeft de heer H.P. Klein de leiding over het bedrijfsonderdeel transporttechniek en de heer A. Klein over het  bedrijfsdeel gereedschappen.

1985

Voor de verdere ontwikkeling van Ad.A. KLEIN besloot de directie een locatie buiten het centrum van Amsterdam te zoeken en verhuisde het bedrijf in juni 1985 naar Weesp.

1999 - heden

In 1999 zijn de twee gegroeide bedrijfsonderdelen als zusterbedrijven ondergebracht in de werkmaatschappijen: Ad. A. KLEIN Transporttechniek BV en Ad. A. KLEIN Tooling BV. Met de vervroegde uittreding/pensionering van de heer A Klein wordt in 2000 Ad.A. KLEIN Tooling BV verkocht en succesvol voorgezet als KLEIN Tooling BV in Weesp.

Onderleiding van de heer H.P. Klein zag Ad.A. KLEIN Transporttechniek BV een brede groei in kranen, hijswerktuigen en besturingen. H.Poppe, adjunct directeur vanaf 2000, is hier mede verantwoordelijk geweest. De groei van de afdeling “radiografische besturingen” heeft in 2001 geleid tot de oprichting van Albatros Besturingsytemen BV en produceert radiografische afstandbedieningen als Europees licentie houder van HETRONIC besturingsystemen.

Als specialist in industriële kranen en hijswerktuigen heeft Ad.A. KLEIN Transporttechniek B.V. nu een bepalend marktaandeel opgebouwd met merken als SWF, HITACHI, SVERO, MOBILIS en LIFTIKUS.

Ad.A. KLEIN 2008